
Vorige week woensdag raasde een augustusstorm over Nederland. Die bracht naast schade door omgevallen bomen ook een recordopbrengst van windenergie. Voor het eerst kwam deze in een etmaal boven de 100.000 megawattuur uit, waarmee bijna een derde van de Nederlandse stroombehoefte werd gedekt.
Het zijn cijfers die een paar jaar geleden onmogelijk waren, maar in komende jaren overtroffen zullen worden, vertelt energie-expert Martien Visser aan NU.nl. Hij is lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen, en werkt ook voor de Gasunie en denktank Clingendael.
Uit de statistieken van blijkt dat tijdens het record van 26 augustus ongeveer twee derde van de windstroom werd opgewekt door windturbines op land, en een derde op zee. Die windparken op zee maken wel het verschil, zegt Visser:
“Op de Noordzee gaat het heel snel. Hoeveel windturbines al operationeel zijn is niet publiek bekend, maar op basis van persberichten ga ik uit van een toename van meer dan 80 procent in een jaar tijd: van 957 megawatt in 2019 naar ruim 1700 megawatt op 26 augustus. Op land is windenergie ook wel iets toegenomen, maar gaat het veel minder hard: van 3.500 megawatt vorig jaar naar 3.700 nu.” Bron. Nu.nl