EnergieCoach

Op naar een groene toekomst en beperk je uitgaven

Start campagne Samen de winter door

Coöperatie Duurzaam Koudum, een burgerinitiatief binnen onze gemeente, roept mensen op die op energie willen besparen en anderen daarbij willen helpen om op zaterdag 19 november om 13:00 uur naar het dorpshuis van de Klink voor de landelijke kick-off van de campagne Samen de winter door, een initiatief van alle energiecoöperaties van Nederland.

Van 13.00 tot 15.00 uur informeren we mensen over de meest eenvoudige en effectieve stappen voor energiebesparing; voor zichzelf en om anderen te helpen. Daarna ontvangen de deelnemers uitleg en een informatiepakket om buren, vrienden, kennissen en familie te helpen besparen. Met deze campagne willen we mensen stimuleren elkaar te helpen bij het verlagen van hun energiegebruik en de energierekening.

Bent u geïnteresseerd, kom dan zaterdag 19 november om 13.00 uur naar het Dorpshuis de Klink

De Energie Coaches van Koudum zijn hierbij aanwezig bovendien is er een team van de Gemeente die u kan assisteren met het aanvragen van (energie) toeslagen

 

Waarom een energiecoach?

Met simpele maatregelen bespaart u al gauw 10 tot 20% op de energie kosten.

Hoe voorkom ik te hoge kosten

Minder gas en electra gebruiken, dat is het beste wat u kunt doen om hoge energie kosten te voorkomen. Tegelijk helpt u daarmee CO2 uitstoot te verminderen en bent u beter voorbereid op de komende energie transitie.

 

Vraag advies aan de energiecoaches in Koudum

Henny Ybema en Jacob Diekman kunnen samen met u de energie verspillers in uw woning opzoeken en eenvoudige en goedkope maatregelen adviseren waarmee u uw energie verbruik kan verlagen en daarmee uw jaarafrekening minder hoog laten worden.

 

Wat is een energiecoach?

Een energiecoach is een specialist met een opleiding van de gemeente. 

Hij of zij helpen u graag om energie te besparen. 

Huur- of koop woning maakt niet uit.

De energiecoach is helemaal gratis.

Wat is een energiecoach?

Een energiecoach is een specialist met een opleiding van de gemeente.

Hij of zij helpen u graag om energie te besparen.

Huur- of koop woning maakt niet uit.

De energiecoach is helemaal gratis.

Zo kunt u aan de slag met de energiecoach

 • Meld u zich aan via energiecoach@koudum.nl
 • De energie coach maakt dan een afspraak voor een bezoek. Reken op een uur
 • Neem samen met de energiecoach de tips door en voer ze als dat mogelijk is   direct uit; dat werkt motiverend! Schrijf ook de meterstanden op. Wilt u een tweede of derde bezoek? Dat kan!
 • Bij een tweede bezoek wordt besproken hoe het gaat met het energie besparen en wat er nog meer kan worden bespaard.
 • Een derde gesprek is handig na een jaar: Hoeveel is er in feite bespaard, en is er nog meer besparing mogelijk

Better mei Wetter

De actie ‘Better mei wetter’ is begonnen en je kunt je nu aanmelden! Bij bezoek van een energiecoach krijg je gratis een spaardouchekop en timer t.w.v. €30,-. Zo bespaar je douchewater, wat goed is voor het milieu en jouw portemonnee. Wees erbij er snel, want de actie ‘Better mei wetter’ is tijdelijk en de aanmeldingen druppelen niet, maar stromen binnen.

Elke druppel telt

Door korter te douchen kun je per minuut €55,- per jaar besparen. Met een waterbesparende douchekop en andere tips, loopt dat op tot honderden euro’s per jaar. Het verwarmen van douchewater kost veel energie en energie wordt steeds duurder. Begin daarom nu met besparen en meld je aan.

Weet je niet waar je moet beginnen?

Jij bent niet de enige!

Energiecoaches helpen je graag om je energieverbruik te verminderen. Advies is gratis en voor iedereen (huurders én woningeigenaren).

Een energiecoach kijkt samen met jou: Hoe kun je energie besparen? Het maakt niet uit hoe, met wie of waar je woont in onze gemeente. Energiecoaching helpt. Door energie te besparen, bespaar je ook op je energierekening. De energiecoach is er voor iedereen.

Bezoek van de energiecoach is gratis. Meld je aan en maak een afspraak!

Bespaar tips

Probeer het direct

Korter douchen

Structureel korter douchen bespaart een hoop water en energie. En is daarmee ook nog goed voor de portemonnee. Bekijk met een klokje, kookwekker of stopwatch hoe lang je nu doucht en kijk of er een minuut af kan. En de dag daarop nóg een minuut. Wedden dat je het verschil nauwelijks merkt? Met slechts 4 minuten korter douchen wordt per persoon 11.000 liter water en 80 m3 gas bespaart. In euro’s is dat alweer ruim € 70,-. Bij een 3-persoons huishouden en elke dag douchen komt dat neer op € 210,- per jaar. (bron Vattenval)

voorkom tocht, plaats tochtstrips

Om een huis op te warmen met de verwarming, verbruik je gas en dat kost geld. Als de warme lucht vervolgens weer verdwijnt door gaten en kieren, verbruik je veel meer. Met tochtstrips kun je wel 270 euro per jaar besparen op gaskosten! (bron SchoolTV)

voorkom verlies plaats radiator folie

Waarom zou je kiezen voor radiatorfolie? Deze duurzame besparing is goed voor het milieu én voor je portemonnee. Je bespaart er namelijk energie mee. En die radiator besparing kan best oplopen. De radiatorfolie besparing is ongeveer 20 en 40 euro per jaar (10 m3 (8 euro) aan gas per vierkante meter radiator folie dat je gebruikt) bij een gemiddeld huis met al geïsoleerde muren. Je hebt de kosten er meestal binnen 2 jaar uit.

Die radiatorfolie besparing komt omdat de folie de warmte goed binnenhoudt. De radiator in je huis warmt aan de achterkant namelijk vooral je buitenmuur op. Veel van deze warmte lekt naar buiten. Je verbruikt daardoor veel meer energie om je huis op te warmen. Dat is slecht voor het milieu en kost je uiteindelijk extra geld. Een gemiddelde radiator folie besparing is zeker 80% procent van de warmte. Die warmte houd je extra binnen. Win-win! (bron Duurzaamthuis.nl)

Bespaar gas zet de thermostaat een graadje lager

Bespaar door de thermostaat niet altijd hoog te laten staan. Zorg dat de verwarming alleen aan is als dat nodig is. Je kunt daar honderden euro’s per jaar mee besparen, vooral als je in een minder goed geïsoleerd huis woont.  

 • Zet de verwarming laag als je niet thuis bent, op 15 °C. Je kunt dit regelen met een klokthermostaat of met een slimme thermostaat.
 • Zet de verwarming ’s nachts laag. Als je slaapt hoeft de verwarming ook niet aan. De aangeraden nachttemperatuur is 15 °C. Maar heb je vloer- of wandverwarming, dan kan 17 of 18 °C beter zijn.
 • Zet de verwarming eerder op 15°C, een uur voordat je vertrekt of gaat slapen. Doe dit bijvoorbeeld via het klokprogramma. 
 • Draai de thermostaat thuis een graadje lager dan je gewend bent. Hiermee bespaar je gemiddeld zo’n €80 per jaar.
 • Gebruik besparende apparaten. Er komen steeds meer slimme thermostaten op de markt. Die kun je bijvoorbeeld op afstand bedienen, zodat je de verwarming toch laag kunt zetten als je dit bent vergeten toen je van huis ging. 
 • Regel de temperatuur per ruimte. Ook dat kan met sommige moderne thermostaten. Niet stoken in kamers die je niet gebruikt, kan veel besparen. Het niet verwarmen van je slaapkamer scheelt bijvoorbeeld al zo’n €50 per jaar.
 • Gebruik een modulerende thermostaat. Deze stuurt een hr-ketel zo aan dat er zo goed mogelijk gebruik wordt gemaakt van zijn modulerend vermogen. Dit levert een besparing op van ongeveer 3%.
 • (bron Consumentenbond)
Haal alle laders uit het stopcontact

Wat verbruikt stiekem energie?

Er zijn apparaten die eigenlijk altijd aan staan of in een soort van stand-bymodus verkeren. Dit geldt voor de elektrische deurbel en de boiler, maar ook de dvd-recorder, de satellietontvanger en antenneversterker vragen de hele dag door stroom. Het is bij deze apparaten aan te raden om dan een bespaarstekker te gebruiken. Overigens valt op dat in de top 10 van sluipverbruikers veel televisie en randapparatuur voorkomen. De volledige top 10 ziet er zo uit:

 • Miniboiler
 • Uitgebreide decoder met hdd
 • Kokendwaterkraan zonder isolatie
 • VHS-dvd-combinatie
 • Satellietontvanger
 • Antenneversterker
 • Espressomachine
 • Hdd-recorder
 • Basisdecoder zonder hdd
 • Dvd-recorder

Kom in contact met je coach!

Wij komen graag bij u op bezoek om u van besparende tips te voorzien

Email Address

energiecoach@koudum.nl