Een elektrische auto gaat veel langer mee dan tot nu toe werd gedacht. Ook blijkt dat de productie van de batterij tot minder CO2-uitstoot leidt dan werd aangenomen. Al met al is de CO2-uitstoot van een elektrische auto op dit moment gemiddeld minder dan de helft van die van zijn benzinebroertje. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een door de Technische Universiteit Eindhoven.  

Tien keer minder uitstoot

Dat komt doordat een elektrische motor gemiddeld vier keer minder energie nodig heeft dan een benzinemotor. Bovendien wordt de energie snel groener en zal dit in alle Europese lidstaten volgens afspraak alleen maar toenemen. Elektrische auto’s zijn daarom in alle gevallen nu al schoner, zelfs als je rekening houdt met de productie van de batterij en het stroomgebruik tijdens het rijden.

“Maar het einddoel is elektrisch rijden in een energiesysteem met overwegend duurzame elektriciteit. Dit zal leiden tot elektrische voertuigen die minstens tien keer minder CO2 uitstoten dan auto’s die rijden op benzine, diesel of aardgas”, zegt Auke Hoekstra, mede-auteur van het rapport. “En een Tesla Model 3 stoot op dit moment al 65 procent minder CO2 uit dan een Mercedes C-Klasse.”

Bij kleinere auto’s is de situatie vergelijkbaar. De onderzoekers vergeleken een elektrische Golf van Volkswagen met een Toyota Prius. De eerste stoot 78 gram CO2 uit per kilometer, en dat is 54 procent minder dan een Toyota Prius met 168 gram. Als de eGolf 28.000 kilometer heeft gereden, is de CO2 die vrijkwam bij de productie van de batterij weer ingelopen. U kunt alles terug lezen op nos.nl

Contact
Duurzaam Koudum
Westeweg 40
8723 BZ Koudum
Mail ons